,,Verbinden, van elkaar leren en het verschil maken, als is het maar voor één cliënt of één medewerker”
Sinds februari van dit jaar is Brenda van Zeeland Innovatiecoördinator van de Innovatie-fabriek Drechtzorg. Met groot enthousiasme is zij aan de slag gegaan. Met onder andere haar ervaring als projectleider Innovaties bij Gemiva, een organisatie in de verstandelijk gehandicaptenzorg, en haar passie voor het in beweging krijgen van mensen op het gebied van innovaties, wil ze het verschil maken. Mensen bij elkaar brengen, van elkaar laten leren: daar ligt haar kracht. Alle organisaties in de regio Waardenland met vraagstukken op het gebied van innovaties kunnen ook bij haar terecht. Meer dan 27 jaar werkte Brenda in verschillende managementfuncties in de verstandelijk gehandicaptenzorg. Bij haar laatste werkgever, Gemiva, heeft ze aan den lijve ondervonden hoe lastig het is om mensen mee te krijgen in veranderingen. ,,Met een aantal mensen hebben we ons daar sterk gemaakt om de implementatie van innovaties een boost te geven”, vertelt ze. ,,Dan merk je dat het best lastig is om door de hele organisatie heen mensen te vinden die er daadwerkelijk mee aan de slag willen en enthousiast zijn. Maar, als je die groep eenmaal hebt, dan zijn ze ook meteen je ambassadeurs en ontstaat er een olievlek. Dat vond ik een mooie ervaring en gaf mij meteen inzicht in hoe veranderprocessen werken.”
Mooie baan
Toen ze de vacature bij de Innovatie-fabriek zag, aarzelde ze geen moment en stuurde een sollicitatiebrief. ,,Gelukkig ben ik het geworden, want ik vind het echt een hele gave baan. Het is mooi om met innovaties in de eigen regio bezig te zijn. Het voordeel is ook dat ik een groot netwerk in deze regio heb. Dat komt in deze functie goed van pas.” Naast deze baan is ze ook projectleider bij Campus Gouda. Dat is een samenwerkingsverband tussen onderwijs, zorg en gemeenten met als doel de zorg zo goed mogelijk te organiseren, nu en in de toekomst. ,,Dat doe ik twee dagen in de week”, licht ze toe. ,,En ook in deze baan komt innovatie om de hoek kijken. Ik kan dus de ervaringen die ik in beide functies opdoe goed uitwisselen en met elkaar combineren.”
Verbinden
Het doel van de Innovatie-fabriek is om bewezen innovaties uit te rollen in de regio. Om hier een succes van te maken is het van belang dat bestuurders, managers en zorgprofessionals aangeven met welke vraagstukken ze worstelen. ,,Ik hoor graag van mensen waar ze tegenaan lopen en waar ze behoefte aan hebben”, zegt Brenda. ,,Omdat ik veel hoor en weet van wat er bij andere organisaties en in de rest van Nederland op het gebied van zorginnovatie speelt, kan ik ze verder op weg helpen of aan de juiste mensen koppelen. Het mooiste is als zorginstellingen onderling elkaar verder kunnen helpen. Ook deel ik zoveel mogelijk kennis via
de website en via onze
LinkedIn pagina. Het is dus handig om die te volgen. Via
de website kan je je ook aanmelden voor onze nieuwsbrief.”
Ervaringen en kennis delen
Een goed voorbeeld is het spraakgestuurd rapporteren. ,,Ik drink met veel verschillende mensen in het veld een kop koffie om op te halen waar de knelpunten liggen”, zegt ze lachend. ,,En op veel plaatsen kreeg ik vragen over spraakgestuurd rapporteren. Mag dat met je eigen mobiel? Hoe kan je dat als organisatie het best regelen? Wat mag wel en wat mag niet in verband met de privacy? Sluit het aan bij ons eigen ECD ? Omdat ik zoveel vragen kreeg, besloot ik er een bijeenkomst over te organiseren. Er bleek een organisatie in Drechtsteden te zijn die hier al succesvol mee werkt. Zij hebben hun ervaringen over de implementatie gedeeld en op die manier anderen weer op weg geholpen.”
En dat is precies de kracht van de Innovatie-fabriek en haar rol daarin, vindt Brenda. ,,Het gaat om het van elkaar leren. Elkaars goede ervaringen en briljante fouten delen en elkaar verder helpen.” Voor zorgprofessionals zijn daar ook de speciale Verbeterlabs voor in het leven geroepen. In Rotterdam zijn daar hele positieve ervaringen mee opgedaan en inmiddels zijn er in de regio al zes groepen actief aan de slag hiermee. ,,Idee is dat een groep medewerkers met elkaar aan de slag gaat met iets dat ze in hun eigen organisatie willen veranderen. Als ze dat via een Verbeterlab doen, krijgen ze een methode aangereikt waarmee ze die verandering op een effectieve en snelle manier in hun organisatie kunnen realiseren. Het werkt echt, dat heb ik bijvoorbeeld al bij het Parkhuis gezien.”
Proces gaande houden en het met elkaar doen
Bestuurders die met een visie rond innovatie aan de slag willen, kunnen ook bij de Innovatie-fabriek terecht. ,,Hiervoor werken we samen met de Werkgeversvereniging”, laat Brenda weten. ,,Zij hebben het programma ‘Learning on the job’. Dat is daar speciaal op gericht.” Voor alle bestuurders in de regio heeft Brenda een oproep:,, Besef dat innoveren en veranderen tijd kost aan de voorkant, maar dat het aan de achterkant heel veel oplevert. Houd het proces gaande, deel je ervaringen met anderen, want we moeten het met elkaar doen. Laten we met elkaar het verschil maken, voor onze professionals en hun cliënten. Want veel innovaties kunnen ervoor zorgen dat cliënten weer meer regie over hun eigen leven kunnen behouden. Lang niet iedereen weet wat er allemaal op de markt is en hoe het werkt. Nog veel te doen dus. Ik draag daar graag mijn steentje aan bij.”