Dinsdag 27 juni organiseerden we voor wijkverpleegkundigen, verzorgenden, managers thuiszorg en casemanagers dementie een kenniscarrousel over het Volledig Pakket Thuis in de wijk. Daar was veel belangstelling voor. Zo’n 60 professionals waren aanwezig en er is nog een wachtlijst. Drie inspirerende sprekers gaven vanuit hun eigen perspectief en ervaring een korte pitch over hun aanpak en daarna gingen zij in drie rondes in gesprek met alle aanwezigen. Het leverde een boeiende middag op met veel kennisuitwisseling.
Projectleider Betty Ambaum deed de aftrap van de bijeenkomst. Bestuurder Gijsbert Buijs van Present/Waardeburgh nam het stokje over en gaf een toelichting op de VVT Alliantie. De meeste aanwezigen werken bij een van de organisaties uit het netwerk, maar hadden er nog niet eerder van gehoord. Dus goed om even stil te staan bij wat het netwerk doet, ook voor de zorgprofessionals. Vervolgens begon het echte werk en kwamen de drie ‘pitchers’ aan het woord.
Nicolien Meijer van Laurens vertelde vol passie hoe zij VPT in de wijk hebben opgezet. Opvallend aan hun aanpak is het werken met externe partners, zoals maaltijdbezorgers, en met eigen peer support teams om wijkteams te ondersteunen in de eerste fase. Aziz Boutaga van ZorgSpectrum was de volgende spreker. Hij benadrukt dat het om de cliënt en zijn of haar netwerk gaat. Wat heeft de cliënt nodig, dat is de centrale vraag. En wat kan hij of zij nog zelf en wat kan het netwerk oplossen Tot slot vertelde Marion Verhey hoe zij bij Thuiszorgorganisatie Carinova het VPT heeft opgezet. Opvallend daar is dat er gewerkt wordt met een Leefondersteuner die bijvoorbeeld boodschappen met de cliënt doet of samen gaat koken. Deze Leefondersteuner is geen zorgprofessional; een andere groep mensen wordt daarmee aangesproken op de krappe arbeidsmarkt.
In de zaal was al merkbaar dat er veel vragen leven en dat er behoefte is om hierover samen in gesprek te gaan. Dat leverde tijdens de drie rondes van de Kenniscarrousel dan ook hele levendige gesprekken op. De sprekers schoven bij alle tafels aan, zodat iedereen zijn of haar gerichte vraag aan een spreker kon stellen. Daar werd gretig gebruik van gemaakt. Zo waren er onder andere vragen over de indicatiestelling, over het contact met familieleden van de cliënt, de tijdsindeling (werk je in blokken of juist niet?) en over het financiële deel van de VPT.
De middag werd gezamenlijk afgesloten. Een casemanager dementie gaf aan dat zij veel nuttige informatie opgehaald heeft. ,,Ik ben net gestart in mijn functie”, vertelt ze aan de aanwezigen. ,,Deze bijeenkomst was voor mij heel waardevol. Ik heb veel nuttige kennis opgedaan.” Een ander gaf aan juist de verschillende perspectieven te waarderen. ,,Je ziet dat VPT op veel verschillende manieren opgezet kan worden”, concludeert zij. ,,Ik ben benieuwd wat bij onze organisatie past.”
Spreker Marion Verhey vond het opvallend dat ook in deze regio de indicatiestelling soms lastig verloopt en gaat dat landelijk aankaarten. Aziz vond het een eye-opener dat een van de aanwezigen zei dat het hier eigenlijk gaat om een cultuuromslag. ,,Het gaat verder dan alleen VPT, het gaan om anders kijken naar de zorg.” Een mooie conclusie om de middag mee af te sluiten.