Werkgeversvereniging Zuid Holland Zuid heeft in 2023 in samenwerking met de VVT Alliantie Waardenland veel energie gestoken in het opleiden van zij-instromers voor de zorg. Door talentgericht te gaan opleiden kunnen zij-instromers in 1,5 jaar opgeleid worden tot verzorgende IG. Binnen vier tot zes maanden kunnen ze met een modulaire aanpak ook opgeleid worden tot Verzorgende basis. De aanpak is succesvol en dat komt zeker ook door de aanpak die we gekozen hebben met een campagne, de inzet van een carrièrecoach en een goede samenwerking tussen de zorgorganisaties en de werkgeversvereniging. Het doel van deze programmalijn is duidelijk: het boeien en binden van zorgprofessionals in onze regio.

Campagne
Aan het begin van het jaar is de campagne ‘zorgtalent. maakt het verschil’ van start gegaan om nog meer mensen aan te spreken en ze te motiveren om in te stromen in de zorg. De campagne bevat beelden van eigen studenten, foto’s uit de praktijk (uit eigen regio), én verhalen (interviews) met deze studenten. Vooral het beeld én verhaal van deze studenten zijn de kracht van de campagne.

Carrièrecoach
Onmisbaar voor het succes van zorgtalent is onze carrièrecoach Demi. Met haar inzet worden zij-instromers in hun kracht gezet. Met de juiste begeleiding en aandacht helpt ze hen met de uitdagingen die zij tegenkomen tijdens het opleidingstraject en daarna. En dat werkt, veel zij-instromers blijven gemotiveerd, maken de opleiding succesvol af en floreren in hun nieuwe functie.

Samenwerking
De samenwerking tussen zorgorganisaties om de opleidingen te ontwikkelen en organiseren is de stille kracht achter het succes van zorgtalent. De betrokkenheid van alle partijen en de goede relatie onderling maakt dat we in de regio écht gezamenlijk hebben opgeleid.

Zorgtalent Miranda
Miranda heeft afgelopen zomer haar diploma Verzorgende IG behaald. Ze zegt: “Ik zit inmiddels helemaal op mijn plek op kleinschalig wonen bij Present in Leerdam”, zegt ze. ,,Ik heb een vast contract en ik ben sinds ik mijn diploma heb gehaald volop aan de slag. Ik ben ploegleider BHV, aandachtsvelder wondzorg en ik volg nu een korte opleiding voor de palliatieve zorg. En volgend jaar mag ik van start met een specialisatie in wondzorg, daar heb ik veel zin in. Ik doe mijn werk met veel plezier en ben blij met alle ontwikkelkansen. Ik ben er echt van overtuigd dat de stap van pedagogisch medewerker naar het waardevolle beroep van verzorgende IG voor mij de juiste was.”

In 2023:
Hebben 18 zorgtalenten het certificaat ‘Verzorgende basis’ in ontvangst genomen.
Zijn 18 zorgtalenten gediplomeerd als Verzorgende IG.
Zijn 22 zorgtalenten van start gegaan met de opleiding tot ‘Verzorgende basis’
Zijn 57 zorgtalenten van start gegaan met de opleiding tot Verzorgende IG.