• Home
  • Nieuws
  • Zij-instromer-traject succesvol: de eerste deelnemers studeren binnenkort af

Zij-instromer-traject succesvol: de eerste deelnemers studeren binnenkort af

Roos de Snoo rondt opleiding voor Verzorgende IG af en gaat meteen aan de slagDe 28-jarige Roos de Snoo rondt binnenkort haar opleiding voor Verzorgende IG niveau 3 af. Zij is een van de deelnemers aan het zij-instromerstraject dat de VVT Alliantie samen met de Werkgeversvereniging heeft opgezet. Een verkorte opleiding waarbij de deelnemers een dag per week naar school gaan en de rest van de week in de praktijk leren. Roos heeft bewust voor dit traject gekozen en heeft meteen al een baan. Vanaf juli gaat ze aan de slag bij het Parkhuis. En ze heeft nog meer plannen om zich te ontwikkelen.

Roos woont in Dordrecht en heeft de HBO opleiding International Business & Languages afgerond. Ze is daarna op het spoor van de zij-instromersopleiding voor Verzorgende IG niveau 3 gekomen en is daar meteen ingestapt. ,,Iets heel anders dan mijn vorige studie”, zegt ze lachend. ,,Maar tijdens mijn stages merkte ik al dat ik het eigenlijk helemaal niet leuk vind om een hele dag achter mijn laptop op een kantoor te zitten. Het werk sprak me ook niet echt aan. Veel te commercieel. Tegelijkertijd was op dat moment mijn moeder ernstig ziek en overleed zij. In die tijd kwam ik veel met haar in het ziekenhuis en bewonderde ik de aardige verplegers en verzorgenden. Ik dacht toen al: ik wil dat ook gaan doen.”

Vrijwilliger


Ze maakte er meteen werk van en ging aan de slag als vrijwilliger bij het Albert Schweitzer ziekenhuis en had een bijbaantje bij Het Parkhuis. Ze schonk daar kopjes koffie en deed leuke activiteiten met de bewoners. ,,Ik merkte meteen dat ik het echt leuk vind om met bewoners om te gaan. Heel fijn om met ze te praten en leuke activiteiten te ondernemen. Bij het Parkhuis bleef dat niet onopgemerkt en werd ik gewezen op het zij-instromerstraject. Ik hoefde er niet lang over na te denken. Heb me meteen ingeschreven. In eerste instantie twijfelde de selectiecommissie omdat ik hoog opgeleid ben, maar ik heb hen duidelijk gemaakt dat ik het echt graag wilde. Gelukkig ben ik toegelaten.”

Veel geleerd


En nu is ze bijna klaar. Ze heeft haar eindverslag ingeleverd en hoopt over drie weken af te studeren. ,,Deze 1,5 jaar is voorbij gevlogen”, vertelt ze. ,,Ik heb zoveel geleerd. Je begint met lessen anatomie en daarna komt er een blok met praktische verpleegtechnische handelingen in het skillslab. Superleuk vond ik dat! Je leert bijvoorbeeld hoe je injecties moet zetten en een infuus moet aanleggen. Daarnaast krijg je natuurlijk ook vakken als Nederlands en rekenen. Dat hoort er ook bij.”

Het meewerken in de praktijk wordt ook langzaam opgebouwd. ,,Je mag in het begin alleen in de keuken aan de slag”, licht Roos toe. ,,Koffie en thee zetten en broodjes smeren. Je bent dan ook verantwoordelijk voor de sfeer in de huiskamer van de cliënten. Daarna mag je steeds meer. Je gaat dan mee met het uit bed halen van de cliënten en helpen bij het wassen en aankleden. Uiteindelijk mag je ook medicijnen rond delen en een aantal verpleegtechnische handelingen doen. Ongelofelijk dat ik dat nu allemaal kan en mag doen. Dat kon ik me een jaar geleden nog niet voorstellen.”

Ambitieus


Roos kan meteen aan de slag. Ze heeft een contract gekregen bij het Parkhuis. ,,Ik ben best wel trots op mezelf”, zegt ze. ,,Ik ben blij dat ik deze stap gemaakt heb en vind het werk supermooi om te doen. Ik wil als vervolg de opleiding verpleegkunde niveau 4 gaan doen en misschien daarna HBO V. Wel moet ik ervoor waken dat ik straks niet weer 80% van de tijd achter mijn laptop zit, want dat is juist precies wat ik niet meer wilde. De palliatieve zorg vind ik ook heel mooi. Heb dat met mijn eigen moeder meegemaakt en ook al een paar keer met cliënten. Het is dankbaar werk om het voor de client zo comfortabel mogelijk te maken en de familie goed bij te staan. Dus wie weet ga ik me daar wel in specialiseren. Nu eerst maar eens aan de slag als Verzorgende IG.”