• Home
  • Nieuws
  • Thuiszorgorganisaties in Waardenland zetten in op slimme sloten

Tien thuiszorgorganisaties van de VVT alliantie tekenen voor slimme sloten in de regio

Bestuurders van tien thuiszorgorganisaties binnen de VVT alliantie Waardenland hebben op woensdag 12 juni hun handtekening gezet voor een unieke samenwerking. Samen kiezen ze voor een uniform digitaal sleutelsysteem voor thuiswonende cliënten in de regio. Dit is gebruiksvriendelijker, veiliger en efficiënter voor zowel de thuiswonende cliënt als de zorgmedewerker.
 
Ouderen blijven steeds langer thuis wonen, waardoor de zorgbehoefte in de thuissituatie toeneemt. Als een cliënt thuis onverwacht zorg nodig heeft of zelf de deur niet kan openen, is het belangrijk dat de zorgmedewerker toegang heeft tot de eigen woning van de cliënt. Wanneer de cliënt in een appartementencomplex woont is hiervoor ook toegang tot het complex noodzakelijk.

Met het plaatsen van een uniform digitaal sleutelsysteem – een slim slot – is straks geen sleutel meer nodig. Het organiseren van de thuiszorg wordt op deze manier efficiënter, maar bovenal is deze oplossing voor de cliënt veiliger en toekomstbestendig.

Succesvolle pilot
Sandra Harsveldt (directeur VVT Rivas) en Michiel van der Vlies (bestuurder Waardeburgh) zijn verheugd dat deze samenwerking nu regionaal in de startblokken staat. Zij liepen voorop met hun succesvolle pilot in Sliedrecht en enthousiasmeerden de andere partijen om deze samenwerking ook regionaal in te zetten. Dit werd mogelijk gemaakt vanuit de VVT alliantie Waardenland, waar alle zorgorganisaties die hebben getekend, lid van zijn.

Erik Schep is als projectleider vanuit de VVT alliantie betrokken bij de inzet van slimme sloten en is enthousiast. ‘We hebben als thuiszorgorganisaties in de regio een intensief traject doorlopen om te komen tot één oplossing die we allemaal gaan gebruiken. Je kunt je voorstellen dat er al allerlei oplossingen naast elkaar werden gebruikt waar iedere organisatie individueel goede argumenten voor had.’

Beste oplossing cliënt gaat voor
Erik: ‘Het vroeg dus soms best bestuurlijk lef om over de eigen schaduw heen te stappen in het belang van de beste oplossing voor de cliënt in heel de regio. Dit vraagt onderling vertrouwen en commitment op het traject. Doordat we nu als zorgpartijen ook gezamenlijk optrekken in de implementatie van het systeem ervaren we bijvoorbeeld dat dit het gesprek met gebouweigenaren vergemakkelijkt.’

Digitale woningtoegang is slim en veilig
Door het plaatsen van een slim slot, krijgen zorgprofessionals via een app op hun mobiele telefoon tijdelijk toegang tot de woning. Deze toegang wordt geregistreerd zodat altijd achteraf kan worden bekeken wie er binnen is geweest. Het slimme slot is uitgebreid getest op sterkte en inbraakgevoeligheid. Het slot is SKG*** gecertificeerd, dit valt onder de hoogste klasse van het Politie Keurmerk Veilig Wonen.

Gezamenlijke ondertekening


Digitaal slot wordt de toekomst
Het doel voor 2024 is om de woningen van huidige cliënten en wooncomplexen van alle tien aangesloten thuiszorgorganisaties te voorzien van een slim slot. Voor alle nieuwe cliënten in de toekomst geldt dat zij hier direct van worden voorzien.

Het digitale slot is inzetbaar op deuren met een europrofielcilinder en wordt aan de binnenkant van de deur geplaatst. Zo is in de meeste situaties een sleutelkluis niet meer nodig. Aan de buitenkant van de woning is dan niet meer te zien dat er een oplossing is om de woning binnen te komen.

Samenwerking uniek en noodzakelijk
Het VGZ Zorgkantoor vindt de samenwerking uniek en noodzakelijk. Mark van Driest, Senior Inkoper Langdurige Zorg: ‘De uitdagingen op de arbeidsmarkt vragen om een andere manier van werken, zowel vanuit het oogpunt van de cliënt als de zorgmedewerkers van verschillende organisaties. De gezamenlijke regionale inzet van slimme sloten is een veilige én gemakkelijke manier om op elk gewenst moment van de dag toegang tot de woning te krijgen en de noodzakelijke zorg te verlenen of te ontvangen. Hierdoor is ook de avond-, nacht- en weekendzorg, veel makkelijker te organiseren.’

Deelnemende thuiszorgorganisaties vanuit de VVT alliantie Waardenland
De tien deelnemende thuiszorgorganisaties die samen inzetten op slimme sloten zijn: Salios, De Lange Wei, Huis ter Leede, Internos Thuiszorg, Lelie Zorggroep, Rivas, Waardeburgh, ZorgSpectrum, Aafje en de Blije Borgh. De installatie van de slimme sloten wordt uitgevoerd door Zinnovators en Intercares Nederland.

Ook interesse of wil je meer weten over dit project? Neem dan contact met ons op.