• Home
  • Nieuws
  • Samen aan de slag voor een zorgzame buurt en dementievriendelijk wonen

Samen aan de slag voor een zorgzame buurt en dementievriendelijk wonen

Projectleider Conny Bouwer startte in 2022 voor de VVT Alliantie Waardenland als projectleider Zorgzame Buurt/Dementievriendelijk Wonen voor een (nieuw)bouwproject dat in Papendrecht in de wijk Kraaihoek loopt. Woonkracht 10 heeft samen met Rivas en Waardeburgh specifiek voor deze wijk  een visie op een Zorgzame Buurt geformuleerd. Door deze geplande gebiedsontwikkeling biedt de wijk een unieke kans om woonvormen op te zetten voor verschillende doelgroepen vanuit de gedachte dat zij zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen.  

Conny Bouwer is al 20 jaar zelfstandig ondernemer en werkt als projectleider in de gezondheidszorg. Van origine is ze verpleegkundige en kent de zorg dus ook vanuit de praktijk. ,,Ik ben vooral bezig met projecten op het gebied van samenwerking tussen huisartsen, thuiszorg, palliatieve zorg en dementiezorg”, vertelt ze. ,,En nu werk ik vanuit VVT Waardenland aan het project Zorgzame Buurt. Een boeiend project waar ik ook weer veel van leer. Ik heb geen bouwervaring en vind het een mooie kans om hier wat meer van mee te krijgen. Vanuit Woonkracht10 ligt er voor Kraaihoek een vastgoedopgave en vanuit de andere organisaties een inhoudelijke opgave. Ingrediënten die bijdragen aan de gewenste ontwikkeling van deze wijk zijn bijvoorbeeld een goede, veilige woning, een inspirerende woonomgeving en een passend aanbod van welzijnsactiviteiten en zorg. Maar mijn focus ligt uiteraard op het ontwikkelen van woonconcepten voor mensen met een vorm van dementie.”

Wijk met sterke sociale cohesie


Het project richt zich op de wijk Kraaihoek in Papendrecht. Medio 2025 moet deze vernieuwde wijk er staan. Een wijk met woningen voor verschillende doelgroepen en waar mensen zo lang mogelijk in de eigen omgeving kunnen blijven wonen. ,,Het gaat om 800 tot 900 woningen”, vertelt Conny. ,, Het idee is dat er een wijk ontstaat met een sterke sociale cohesie. Een wijk met buurten waarin jong, oud, mensen met dementie en mensen met een andere vorm van beperking met elkaar samen leven en naar elkaar omkijken.”

Goede voorbeelden


Conny is gestart met een literatuuronderzoek om een beeld te krijgen van een aantal concepten die al elders in Nederland worden toegepast voor  onder andere mensen met een vorm van dementie. ,,Er zijn al een aantal mooie voorbeelden”, zegt ze. ,,Denk aan Hart van Austerliz, een project waarin jong en oud samenwonen en er veel voorzieningen zijn om elkaar te ontmoeten. Maar er zijn er nog veel meer. Daarom organiseren we op 26 april een inspiratiebijeenkomst waarin zes pitches worden gegeven. En we leren natuurlijk ook van woonervaringen van andere doelgroepen. Als we dit allemaal in beeld hebben, gaan we met deze informatie aan de slag met het ontwerpen van woonvormen voor Kraaihoek. Ik vind het mooi om hierbij betrokken te zijn en ik weet zeker dat ook andere plaatsen in Nederland en dus ook in onze regio hun voordeel kunnen doen met wat we binnen dit project gaan neerzetten. Ik ga de uitkomsten dan ook zeker in onze regio delen, zo werken we met elkaar aan goede regionale zorg.”